Vasa Jakobstad
Vasa

Kontakt-
uppgifter

Låne-
service
029 449 8258
loans@tritonia.fi
Info-
service
029 449 8258
isrv@tritonia.fi
Vakt-
mästare
029-449 8250
custodians@tritonia.fi
Besöks-
adress
Universitets-
stranden 7
65200 Vasa
Post-
adress
PB 331
65101 Vasa
Tritonias-
ledning
dux@tritonia.fi
Karta
Foto

Öppettider

Denna vecka
Nästa vecka

8:00
19:00
Ti
8:00
19:00
On
8:00
19:00
To
8:00
19:00
Fr
8:00
17:00

11:00
15:00

Öppettider

Idag
Sö 24.02 Stängt
Nästa
Må 25.02 8:00 - 19:00
Obs! Självbetjäning mån-fre 8:00-10:00.
Alla öppettider och avvikelser

Grupprum

I biblioteket finns det 12 bokningsbara rum för grupparbete och möten.

Boka grupprum

Kontakt-
uppgifter

Låne-
service
allegro@tritonia.fi
Info-
service
06 328 5136
Besöks-
adress
Runebergsgatan 8
68600 Jakobstad
Karta
Foto

Öppettider

Denna vecka
Nästa vecka

10:00
14:00
Ti
10:00
14:00
On
10:00
14:00
To
10:00
14:00
Fr
Stängt

Stängt

Öppettider

Idag
Sö 24.02 Stängt
Nästa
Må 25.02 10:00 - 14:00
Alla öppettider och avvikelser

E-Lärdomsprov

Välj organisation.
Studerande vid Åbo Akademi
Publicera din gradu
Aktuellt12345 Nyhetsarkiv

Ellibs-appen tillgänglig för Tritonias samlingar

Du kan nu använda Tritonias Ellibssamlingar via en mobil app. Via appen kan du låna, reservera och läsa Ellibs e-böcker. Appen kan laddas ner gratis för iOS- och Androidenheter. Appen underlättar användningen av e-böcker eftersom du inte behöver något separat läsprogram för e-böckerna.

När du använder appen ska du först välja samling (Tritonia) och logga in med bibliotekskortets nummer och pinkoden. Om du vill kan du också skapa ett Ellibs-användarnamn som du bl.a. kan använda för att läsa e-böcker som du själv köpt i Ellibs webbutik.

Anvisningar för att använda appen: https://www.ellibslibrary.com/tritonia/instructions/

FinELibs förhandlingar med Taylor & Francis avslutades utan resultat

FinELib-konsortiet och Taylor & Francis nådde inget resultat i sina förhandlingar. Detta innebär att åtkomsten till Taylor & Francis tidskriftssamlingar upphör 1 februari 2019.

FinELib hade som mål att tillförsäkra forskarna åtkomst till tidskrifter som ges ut av Taylor & Francis samt möjlighet att publicera sina artiklar med öppen tillgång. Förlaget och konsortiet har väldigt olika uppfattning om skäliga kostnader.

”Det är en beklaglig situation. Vi är beredda att fortsätta förhandlingarna om förlaget lägger fram mer skäliga krav”, säger Arja Tuuliniemi, som svarar för tjänsterna i FinELib-konsortiet. ”De finländska universiteten och forskningsinstituten har ett starkt engagemang för att främja öppen tillgång. Det får ändå inte innebära att det blir dyrare att ge ut vetenskapliga publikationer.”

”För forskningen är det väldigt viktigt att publicering med öppen tillgång avancerar. Forskningsorganisationerna ska ändå inte vara penningautomater för de stora förlagen, och vi kan inte ge efter för de ständiga kraven på mer pengar. Situationen är med andra ord svår, men oundviklig”, säger Mikko Tolonen, biträdande professor i digital humaniora vid Helsingfors universitet och medlem av FinELibs strategigrupp för förhandlingarna om tidskriftspaket.

Biblioteken och informationstjänsterna vid konsortiets medlemsorganisationer kommer att hjälpa forskare, lärare och studenter att hitta alternativa kanaler för att komma åt artiklar. Olika metoder för att hitta artiklar finns också på FinELibs webbsida om Alternative Access.

Förhandlingarna med Wiley fortsätter tillsvidare.

Mer information ges av

FinELib är ett konsortium för finländska högskolor, forskningsinstitut och allmänna bibliotek med uppgift att trygga och förbättra tillgången på digitalt material. FinELib-kontoret för konsortiet finns i Nationalbiblioteket.

Anne Lehto vald till ordförande för de finländska universitetens nätverk FUN

De finländska universitetsbibliotekens nätverk FUN har valt Tritonias direktör Anne Lehto till ordförande för perioden 2019‒2020.

Anne Lehto efterträder Ulla Nygrén, biblioteksdirektör vid Åbo universitet, som ordförande. Valet förrättades vid de finländska universitetsbibliotekens nätverksmöte 13.12.

De finländska universitetsbibliotekens nätverk är ett samarbetsforum för de chefer som ansvarar för bibliotekstjänsterna vid de finländska universiteten. Alla universitetsbibliotek är representerade i nätverket. Föregångaren till FUN, Rådet för Finlands universitetsbibliotek (SYN), grundades år 1996. I början av 2018 ändrade SYN namnet till FUN, de finländska universitetsbibliotekens nätverk.

http://yliopistokirjastot.fi/sv/

Har du läst dagens tidningar?

Dagstidningar och andra intressanta tidskrifter kan du enkelt läsa på webben, både på biblioteket och hemma! Som vår kund har du tillgång till två tidningstjänster som erbjuds av din högskola.

 

PressReader

  • Mer än 7500 dagstidningar och tidskrifter från hela världen! Bl.a. The Guardian, Vogue, HBL, Washington Post och Le Monde.
  • Åtkomst i biblioteket: https://www.pressreader.com
  • Åtkomst i högskolornas nätverk och utanför högskolan (studerande och personal): Vasa universitet, Hanken, Yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademi:  Vasa universitet, Hanken, Novia, Åbo Akademi.

 

ePress.fi   

  • Ett stort utbud av inhemska lokal- och landskapstidningar, bl.a. Helsingin Sanomat, Aamulehti, Ilkka, Vasabladet och Hbl.
  • Åtkomst i biblioteket och i Vasa universitets, Yrkeshögskolan Novias, Hankens och VAMKs utrymmen: epress.fi
  • Obs! Antalet samtida användare är begränsat.

Nya kunder: Beställ bibliotekskort på webben

Du kan enkelt beställa ett bibliotekskort genom att fylla i blanketten på webben. Visa upp ditt identitetsbevis vid lånedisken för att aktivera kortet.

Se även guiden för nya kunder, där du hittar nyttig information om bibliotekets utrymmen, datorer, utskrifter och informationssökning.


Library Card

Läs hela nyheten

EduLab

Tritonias EduLab erbjuder kompetensutvecklande utbildningar, stöd för undervisande och administrativ personal att utveckla tjänster för digitalt lärande och produktion av läromedia i varierande omfattning.

Läs mera om EduLab

Kommande kurser

SPSS and basic statistic understanding05.03.
Moodle - User centered design07.03.
Reference management with RefWorks11.03.
Moodle Makeover13.03.
Seminarium/webbinarium: Digitala verktyg för lärande14.03.
Visa alla och anmäl dig

Kontaktuppgifter

EduLab / Tritonia
Universitetsstranden 7 / PB 331
65101 Vasa

E-post: edulab@tritonia.fi

EduLab personal

Maria Byholm Pedagog
Anu Ylitalo Pedagog
Sören Granlund Pedagog
Magnus Blusi Medieassistent

Personalens kontaktuppgifter

Tritonia stöder studier, undervisning och forskning vid sina högskolor genom att erbjuda informationsresurser och handledning samt digipedagogiska utvecklingstjänster för undervisningen på finska, svenska och engelska. Tritonia är ett vetenskapligt sambibliotek, som är öppet för alla.
© Tritonia 2014-2019

Tiedekirjasto Tritonia

Avoinna

Universitetsstranden

Rådhusgatan

Seriegatan

Jakobstad

Åbo