Usein kysyttyjä kysymyksiä verkkoaineistoista

Lisätietoja
Lisätietoja

Kysymysmerkki Mistä löydän e-kirjat, e-lehdet ja tietokannat?

Oman alasi Libguides-oppaista sekä myös Tritonian Finna-hakupalvelusta (kirjaudu korkeakoulusi tunnuksilla). 

Kysymysmerkki Miksi en saa lehteä/artikkelia auki x tietokannassa?

Jos artikkelin kokoteksti ei avaudu tai tietokanta kysyy käyttäjätunnusta ja salasanaa vaikka olet kirjautunut, on syynä todennäköisesti se, ettei korkeakoulusi ole hankkinut käyttöoikeutta kyseiseen lehteen. Tällöin lehden artikkeleista on yleensä luettavissa vain tiivistelmä. Tarkista vielä Finnan perushaulla, löytyisikö lehti painettuna tai sähköisenä toisen tietokannan kautta.

Kysymysmerkki Mitä jos haluamaani artikkelia ei löydy Finnasta?

Käänny kaukopalvelun puoleen.

Kysymysmerkki Saan tietokantaa tai lehteä avatessani virheilmoituksen ”palvelua ei ole määritelty proxyyn” tai Finnan ja aineistojen käytössä on muita ongelmia.

Ota yhteyttä kirjastoon sähköpostitse:


Vaasan yliopisto: finna@tritonia.fi 
VAMK: finna@tritonia.fi
ÅA: biblioteket@abo.fi
Hanken: biblioteket@hanken.fi
Novia: finna@tritonia.fi

Kysymysmerkki Voiko elektronisen kirjan tulostaa?

Elektronisesta kirjasta on yleensä mahdollista tulostaa joitain sivuja, mutta tulostusoikeus riippuu tietokannasta. Jotkut kustantajat sallivat vain tietyn sivumäärän tulostamisen. Esimerkiksi Ebraryssä yhdestä kirjasta voi tulostaa korkeintaan 20 sivua/kirja.

Kysymysmerkki Mitä e-kirjoja kirjastolla on ja millä laitteilla niitä voi lukea?

Lue lisää e-kirjaoppaasta

 

Kysymysmerkki Miksi käyttää kirjaston palveluita, kun Google Scholar toimii yhtä hyvin?

Google Scholar löytää helposti ja kätevästi vapaasti verkossa olevia ilmaisia aineistoja ja myös osa korkeakoulullesi ostettujen tietokantojen sisällöstä avautuu kampusalueella tai kirjastossa. Korkeakoulusi verkon ulkopuolelta maksullisiin aineistoihin pääsee kuitenkin vain Libguidesin ja Finna –hakupalvelun kautta tai aktivoimalla käyttöön Google Scholarin kirjastolinkit.


Google Scholarin suurin puute tieteellisessä tiedonhaussa on se, että Google ei kerro mitkä kustantajat, julkaisijat tai julkaisut haku kattaa. Lisäksi useat keskeiset kaupalliset tiedontuottajat (esim. EBSCO ja Proquest) eivät ole antaneet Googlelle lupaa haravoida dataa heidän tietokannoistaan, mistä syystä esim. EBSCOn tietokantojen artikkeleja ei löydy Googlen kautta

© Tritonia 2014-2019