1 Miksi tiedonhakutaitoja tarvitaan?
2 Tiedonhaku
3 Tiedonhakutekniikat
4 Tiedonlähteet
5 Kirjat tiedonlähteinä
6 Lehdet tiedonlähteinä
7 Tietokannat tiedonlähteinä
8 Internet tiedonlähteenä
9 Tiedon arviointi ja käyttö
10 Lähteet

5 Kirjat tiedonlähteinä

Kirjastoista löytyvästä aineistosta saat tietoa kirjastojen kokoelmaluetteloista. Lähes kaikki Suomen tieteelliset ja yleiset kirjastot tarjoavat kokoelmaluettelonsa vapaasti verkossa käytettäväksi.

Kaikissa Suomen yliopisto- ja korkeakoulukirjastoissa on käytössä Voyager-kirjastojärjestelmä. Niinpä korkeakoulukirjastojen kokoelmatietokannat ovat toimintaperiaatteiltaan samanlaisia, vaikka niiden ulkoasut poikkeavatkin hieman toisistaan. Tritonian kokoelmatietokannan nimi on Tria. Yhteistietokanta Melinda sisältää viitetiedot paitsi kaikkien Suomen yliopistokirjastojen, myös useiden ammattikorkeakoulukirjastojen, eduskunnan kirjaston ja varastokirjaston aineistosta.


Opittuasi käyttämään yhden korkeakoulukirjaston kokoelmatietokantaa, osaat käyttää tietojasi soveltamalla muidenkin kirjastojen kokoelmatietokantoja ja myös artikkelitietokanta Artoa.

Etenemisessä kannattaa muistaa läheltä kauas -periaate, eli tarkista ensin:

•  oman yliopiston kirjasto Tritonian Tria-tietokanta, ja

•  oman paikkakunnan kirjastot (tieteelliset ja/tai yleiset) Vaasan kaupunginkirjasto–maakuntakirjasto, sitten

•  oman maan kirjastot (tieteelliset ja/tai yleiset)
yliopistokirjastojen yhteistietokanta Melinda,
yliopistokirjastojen kokoelmatietokannat,
ammattikorkeakoulukirjastot,
kunnan- ja kaupunginkirjastot ja lopuksi

•  muiden maiden kirjastot, esim.
Ruotsin korkeakoulu- ja tutkimuskirjastojen Libris
ulkomaisten kirjastojen kokoelmatietokannat
, jos tarpeen.

Kirjoja ja artikkeleita, joita ei ole Vaasan kirjastoissa, on mahdollista kaukolainata muista suomalaisista tai ulkomaisista kirjastoista. Kaukopalvelu on maksullista toimintaa, kaukolainoista ja jäljenteistä peritään hinnaston mukainen maksu.

Painettujen kirjojen lisäksi käytettävissä on myös verkkokirjoja (e-kirjoja). Esimerkiksi Ebrary-tietokanta sisältää noin 70 000 elektronista kirjaa muun muassa humanististen, talous-, yhteiskunta- ja käyttäytymistieteiden sekä tietotekniikan aloilta. Muita e-kirjoja sisältäviä verkkopalveluja ovat mm. Ellibs, Elib, Sanoma Pro ja Suomenlaki.com.