1 Miksi tiedonhakutaitoja tarvitaan?
2 Tiedonhaku
3 Tiedonhakutekniikat
4 Tiedonlähteet
5 Kirjat tiedonlähteinä
6 Lehdet tiedonlähteinä
7 Tietokannat tiedonlähteinä
8 Internet tiedonlähteenä
9 Tiedon arviointi ja käyttö
10 Lähteet

9 Tiedon arviointi ja käyttö

Kun olet löytänyt erilaisia tiedonlähteitä, sinun pitää valita ne tiedonlähteet, joita aiot käyttää lähdeaineistona. Arvioidessasi aineistoa sinun kannattaa miettiä seuraavia asioita:

  1. relevanssi - miten hyvin aineisto vastaa kysymykseesi?
  2. tekijyys - kuka on tuottanut aineiston? kuka sen on julkaissut?
  3. luotettavuus - onko aineisto virheetöntä?
  4. puolueettomuus - mikä on kirjoittajan tarkoitus? haluaako hän vaikuttaa sinuun, ja miten? onko asioita vääristelty, ja miksi?
  5. ajantasaisuus - koska aineisto on julkaistu? koska sitä on päivitetty viimeksi?
  6. kate - mitä aiheita käsitellään, ja miten syvällisesti? mitä puuttuu?


Kun olet tutustunut lähdeaineistoon, on aika miettiä, miten aineistoa käytät oman työsi tekemisessä. Tässä vaiheessa sinun on oltava tietoinen erityisesti tiedon eettisestä käytöstä ja tekijänoikeuksista.

Eettisissä kysymyksissä tarkastellaan onko jokin asia oikein vai väärin. Kirjallisten töiden tekemiseen liittyy usein eettisiä ongelmia, ja kirjoittajan täytyy ratkaista miten ne vaikuttavat työhön. Tutkimustyössä aiheen valitseminenkin on eettinen ratkaisu. Tutkimustyössä on vältettävä epärehellisyyttä. Plagiointi, toisten tutkijoiden osuuden vähättely, tulosten harhaanjohtava esittäminen, tulosten yleistäminen kritiikittömästi, harhaanjohtava tai puutteellinen raportointi jne. ovat eettisesti väärin, ja näitä seikkoja on tarkkailtava tutkimustyön eri vaiheissa. Luotettavuus ja rehellisyys kulkevat tutkimustyössä käsi kädessä. Lisätietoa: Tutkimuseettisen neuvottelukunnan uudistetut eettiset ohjeet: Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa

Tekijänoikeuksien perussääntönä on hyvä pitää seuraavaa: kaikki mikä ei ole erikseen sallittua, on kiellettyä. Tekijänoikeuksien kunnioittamiseen kuuluu se, että tunnustamme kaikki käyttämämme lähteet. Kirjallisessa esityksessäsi tämä tarkoittaa sitä, että 1) olet tietoinen viittauskäytännöistä ja 2) osaat tehdä lähdeluettelon. Lähdeviittausten käyttäminen on tärkeää, jotta esseestäsi tms. kirjallisesta työstäsi voidaan erottaa toisistaan toisaalta sinun omasi ja toisaalta lainaamasi muiden kirjoittajien ajatukset. Jos esittämäsi ajatus tai idea on jonkun muun keksimä, hänen kuuluu saada siitä tunnustus. Työn lukijan täytyy myös pystyä jäljittämään käyttämäsi julkaisu. Esimerkiksi tutkielman tarkastajan on pystyttävä tarkastamaan esitettyjen väitteiden paikkansapitävyys. 

Lähdeviittaukset tehdään useilla eri tavoilla esim. tieteenalasta ja laitoksesta riippuen, mutta pääperiaate on yleensä kaikissa sama: viittausten tulee olla selkeitä, riittäviä, yksiselitteisiä ja alkuperäisjulkaisun tekijöitä kunnioittavia. Tekstissä olevasta viittauksesta on löydyttävä lyhyesti ne tiedot, joilla se voidaan yhdistää kirjallisuus- eli lähdeluettelon täydellisempiin tietoihin. Painettuja lähteitä käytettäessä on ilmoitettava tekijä, julkaisuaika, nimeke, julkaisupaikka ja julkaisija. Merkitse lähdeluetteloon jokainen lähde, johon työssäsi viittaat. Tekijänoikeus pätee myös internetissä ja siten myös internet-lähteet on merkittävä lähdeluetteloon. Viittaaminen elektronisiin lähteisiin tapahtuu samoin kuin painettuihinkin.  Niissä on lisäksi ilmoitettava mm. lähteen www-osoite ja viittaamisen ajankohta.  Käytä monipuolisesti ja kriittisesti eri tiedonlähteitä!