1 Varför behövs kunskaper i informationssökning?

2 Informationssökning

3 Informationssökningens grundtekniker

4 Informationskällor

5 Böcker som informationskälla

6 Tidskrifter som informationskälla

7 Databaser som informationskälla

8 Internet som informationskälla

9 Utvärdering och användning av information

10 Källor

2 Informationssökning

Uttrycket ”Väl planerat är till hälften gjort” stämmer även när det gäller informationssökning. Ju noggrannare du sätter dig in i definieringen av uppgiften, desto lättare och snabbare framskrider arbetet. Dock skall det vara en viss måtta med allt: att exakt definiera uppgifter går nödvändigtvis inte och det är inte heller alltid vettigt. Mycket sannolikt kommer du att vara tvungen att kontrollera och ändra åtminstone din synvinkel vartefter informationssökningen framskrider. Välj först en uppgift som du börjar granska. Om du t.ex. håller på med en essä eller ett seminariearbete, lönar det sig att definiera din informationssökning på basis av det arbetet.

Tänk ut svar på åtminstone följande frågor:

  1. Vad behöver du informationen till?
  2. Hurdan information behöver du?
  3. Vilken är frågan som du söker svar på?
  4. Vilka nyckelord och -begrepp relateras till ämnet?

I informationssökning är det svåraste ofta att hitta rätt sökord. De första orden man kommer att tänka på inom ämnesområdet kan ge hundratals träffar eller inga alls. Fundera på vad som är det mest centrala i ditt ämne och hurudana saker du skulle vilja hitta mer information om. Syftet är att identifiera centrala begrepp för ämnet, eventuella alternativa termer och synonymer. Det är bra att inleda informationssökningen genom att använda två eller tre centrala termer som sökord. För att utreda terminologin kan man använda sig av olika handböcker och ordlistor.

I TRIA och andra bibliotekskataloger beskrivs innehållet i publikationerna med ämnesord. Ämnesorden väljs så att de så bra som möjligt beskriver innehållet i publikationen. Beskrivningen hjälper den som söker information att finna information med rätt begrepp, för ofta berättar inte publikationens namn tillräckligt om dess innehåll. Den oftast använda listan över ämnesord i Finland är Allärs dvs. allmän tesaurus på svenska. I listan över ämnesord finns även eventuella synonymer och vidare och snävare termer.

Om du använder andra än svenskspråkiga informationskällor, kom ihåg att kontrollera motsvarigheterna till de sökord du valt på andra språk. Flera internationella databaser har även ett eget register över ämnesord, d.v.s. en tesaurus.